KEDOBET W 1000

KEDOBET W 1000 / Plastifikator prikladan za betoniranje pri niskim temperaturama

Za opširnije informacije pogledajte dokumente:


Opis i primjena

KEDOBET W 1000 je tekući dodatak betonu koji omogućuje betoniranje u zimskim uvjetima ( na temperaturama do – 20 °C ).

FIZIČKO – KEMIJSKE KARAKTERISTIKE
Izgled smeđa tekućina
Gustoća ( 20 ˚C ) , kg/m3 1330 ±30
pH 6,0 ±1,0
Stinište , ˚C ispod – 18
Kloridi ≤ 0,10

KEDOBET W 1000 snižava ledište vode i na taj način na negativnim vanjskim temperaturama sprečava smrzavanje vode kojom je pripremljen beton . Kad temperatura postigne pozitivne vrijednosti ( iznad + 5 ˚C ) nastavlja se hidratacija cementa odnosno vezanje i stvrdnjavanje betona. Djelovanjem

KEDOBET W 1000 sprečava se razaranje strukture betona na negativnim temperaturama u razdoblju dok čvrstoća ne postigne kritičnu vrijednost.

KEDOBET W 1000 ima plastificirajuće djelovanje, jer snižava površinsku napetost vode i osigurava bolje močenje cementa i agregata. Time je omogućena redukcija vode u betonskoj masi (za cca 10 %), što je još jedan čimbenik koji smanjuje opasnost od smrzavanja vode u betonu. Ta se svojstva iskorištavaju i u proizvodnji vodonepropusnog betona u zimskim uvjetima.

Rukovanje

KEDOBET W 1000 ne sadrži kloride pa se može primijeniti za sve vrste betonskih konstrukcija.

KEDOBET W 1000 ne korodira armaturu .

KEDOBET W 1000 upotrebljava se pri betoniranju do temperature zraka od –10 ˚C nužno uzimajući u obzir :

  • upotrijebiti cement s većim hidratacijskim toplinama i nižom standardnom konzistencijom
  • upotrijebiti najmanje 300 kg cementa po m3 betona
  • ne upotrebljavati agregat koji je zaleđen ili izmiješan sa snijegom – iskoristiti plastificirajuće djelovanje KEDOBET W 1000 i beton pripremiti s reduciranom količinom vode
  • zaštiti beton od direktnog djelovanja mraza i vjetra ( prva 24 sata ) ukoliko se radi o tanjim strukturama

KEDOBET W 1000 se upotrebljava i za žbukanje , ali je u tom slučaju potrebno maksimalno doziranje aditiva i velika pažnja na zaštiti svježe ožbukanih površina. Uslijed relativno male debljine žbuke iskoristi se manja količina hidratacijske topline cementa , pa postoji veća opasnost od smrzavanja.

Doziranje

KEDOBET W 1000 se dozira 2 – 3 % , na masu cementa ovisno o temperaturi zraka, količini cementa i masi betona. Povećano doziranje ( predoziranje ) ne djeluje negativno na kvalitetu betona i njegovo ponašanje.

KEDOBET W 1000 se dodaje u vodu za pripremu betona ili direktno u betonsku miješalicu.

Kombinacija sa drugim aditivima

KEDOBET W 1000 se može kombinirati sa superplastifikatorom KEDOBET SP ako se želi pripraviti tekući, pumpani beton, odnosno iskoristiti druga svojstva superplastifikatora.

Treba izbjegavati kombinaciju s aditivima koji usporavaju brzinu vezanja i otvrdnjavanja betona

Pakiranje i skladištenje

KEDOBET W 1000 je postojan godinu dana u dobro zatvorenoj ambalaži KEDOBET W 1000 isporučuje se u karnistrima 50 kg, PE bačvama od 200 kg i IBC kontejnerima od 1000 kg.